Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Προσφυγή της ΙΣΚΙΕ στο Στρασβούργο για την μήνυση του Σεραφείμ


ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Από τις 30 Απριλίου μέχρι και τις 3 Μαΐου του έτους 2012 πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, στην πρώην Ιερά Μονή των Ιησουιτών Πατέρων στην Άνω Σύρο, η τακτική εαρινή Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος.
Οι εργασίες έγιναν στη Σύρο με την ευκαιρία του εορτασμού της πεντηκοστής επετείου της ιεροσύνης του Σεβασμιοτάτου Επισκόπου Σύρου, Θήρας - Κρήτης και Προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, π. Φραγκίσκου Παπαμανώλη.
Το απόγευμα της Κυριακής 29 Απριλίου τελέστηκε στον Ενοριακό Ναό της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου Βάρης της Σύρου (λόγω των εργασιών ανακαίνισης που γίνονται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο), πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο προΐστατο ο εορτάζων το χρυσό ιωβηλαίο ιεροσύνης του, Σεβασμιότατος π. Φραγκίσκος. Μαζί του συλλειτούργησαν ο Αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα Σεβασμιότατος Edward – Joseph ADAMS, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, όλος ο ιερός Κλήρος της Σύρου, ιερείς εκπρόσωποι των διαφόρων Εκκλησιαστικών Επαρχιών, ιερομόναχοι Καπουκίνοι με επί κεφαλής τον Ηγούμενο - Έπαρχο Βενετίας, αλλά και εκπρόσωποι άλλων Μοναχικών Ταγμάτων. Παρέστησαν επίσης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου-Τήνου κλπ κ. Δωρόθεος ο Β΄, συνοδευόμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο π. Φλαβιανό Αλμπέσκου, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Ιωάννης Δεκαβάλλας, εκπρόσωποι της Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι θεσμών και οργανώσεων και πλήθος κόσμου.
Η Ιερά Σύνοδος άρχισε τις εργασίες της τη Δευτέρα το πρωί και ασχολήθηκε με :
α.- Την επεξεργασία του «εγκολπίου του εφημερίου» με σκοπό να ολοκληρωθεί ένα πρώτο σχέδιο το οποίο στη συνέχεια θα δοθεί και στους εφημερίους για να παρουσιάσουν και τη δική τους γνώμη.
β.- Το «έτος της πίστεως», το οποίο κηρύχτηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την έναρξη των εργασιών της Β Συνόδου του Βατικανού και 20 χρόνων από την έκδοση της Κατήχησης της Καθολικής Εκκλησίας. Το έτος αυτό θα αρχίσει στις 11 Οκτωβρίου 2012 και θα ολοκληρωθεί στις 24 Νοεμβρίου 2013 με την εορτή του Χριστού Βασιλέα του σύμπαντος κόσμου.
Για το έτος αυτό:
- Θα σταλεί από την Ιερά Σύνοδο προς τον κλήρο και το λαό εγκύκλιος επιστολή με την οποία θα δίνονται γενικές οδηγίες και προτάσεις που θα βοηθήσουν ώστε να βιωθεί με το πνεύμα εκείνο που επιδιώκει και προτείνει η Εκκλησία και να αποβεί προς πνευματικό όφελος όλων.
- Θα πραγματοποιηθεί από τις 21-23 Μαΐου 2013 Συνάντηση Ιεραρχίας Εφημερίων και θα μελετηθεί το θέμα «πίστη και ευαγγελισμός».
γ.- Τον «νέο ευαγγελισμό», που είναι το θέμα της προσεχούς Συνόδου των Επισκόπων στη Ρώμη. Η Εκκλησία επιθυμεί να συμβάλει με κάθε μέσον ώστε κλήρος και λαός να συνειδητοποιήσουν ότι ο σημερινός κόσμος, ταραγμένος από ποικίλες κρίσεις και χαρακτηρισμένος από την εκκοσμίκευση και την αυξανομένη αποχριστιανοποίηση της κοινωνίας μας, έχει ανάγκη να ακούσει εκ νέου το μήνυμα του ευαγγελίου.
δ.- Την μέχρι και σήμερα ισχύ Δικτατορικών Μεταξικών Νόμων (1938-1939) που είναι αντίθετοι με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο που προσβάλλουν τη θρησκευτική ελευθερία και παραβιάζουν το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
ε.- την μη επίλυση μέχρι σήμερα του προβλήματος της νομικής προσωπικότητας της καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα παρά το από δεκαετίες αίτημα της. Η τελευταία πρόταση του Υπουργείου Παιδείας - Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων δεν μπορεί να γίνει δεκτή από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα, εφόσον η πρόταση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην ταυτότητα της.
στ.- Την απαράδεκτη και προσβλητική επιθετικότητα μεμονωμένων Προσώπων της Αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο κατά του Προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας όσο και κατά Προσώπων της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.
Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος είναι αναγκασμένη να προσφύγει και πάλι στο Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στρασβούργου και να ζητήσει:
-την πλήρη εφαρμογή από την Πολιτεία της προηγούμενης καταδικαστικής αποφάσεώς του (17/12/1996) και
-το σεβασμό των θρησκευτικών δικαιωμάτων μας.
Η Ιεραρχία στη διάρκεια των εργασιών της:
- Συνεργάστηκε με τον Αποστολικό Νούντσιο σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
- Ασχολήθηκε με όλα τα άλλα θέματα τα οποία προέβλεπε η ημερήσια διάταξη των εργασιών της και αποφάσισε να πραγματοποιήσει την τακτική φθινοπωρινή Σύνοδο της στην Αθήνα από τις 13-16 Νοεμβρίου.
Στα πλαίσια των εργασιών της Ιεράς Συνόδου την Τετάρτη 2 Μαΐου τελέστηκε πολυαρχιερατικό Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Επισκόπου Γρατιανουπόλεως κυρού Αναργύρου. Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ενοριακό Ναό της Βάρης Σύρου από την οποία και καταγόταν ο αείμνηστος.
Τήνος 7/5/2012
ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: